Káva

Ako čistiť automatický kávovar

Kvalitný kávovar je základom prípravy kvalitnej kávy. Pri nedostatočnej údržbe však ani ten najlepší kávovar nezaručí dobrý výsledok. Prečítajte si tipy od nášho baristu, ako čistiť kávovar, aby bol vždy vo forme.

Čistenie automatického kávovaru

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako to môže vyzerať vnútri kávovaru, keď sa tam zmiešajú teplo, vlhko a kávové zvyšky? Čo sa stane, ak ich uzatvoríte v malom priestore a necháte napospas osudu? Odpoveď je jednoduchá, no zároveň hrozivá: ide o ideálne podmienky na vytvorenie plesní a jesenných húb.

Toto sa deje v neudržiavanom kávovare. Dá sa tomu však predísť pravidelným čistením.

Vyprázdňovanie kávovaru

Čistenie kávovaru je dôležité pre čerstvú a chutnú kávu

Kávové zrnká obsahujú veľa tukov, ktoré spôsobujú zanášanie a usadzovanie automatického kávovaru na miestach, ktorými káva prechádza – či už ide o sparovaciu jednotku alebo výpusť na kávu. Preto mnohé kávovary majú v sebe zabudovaný čistiaci program, ktorý spustíte jediným stlačením tlačidla.

Jedným z najčastejších problémov pri kávovaroch je vodný kameň. Pri príprave kávy dochádza k zohrievaniu vody a následnému vzniku vodného kameňa v rúrkach kávovaru. Vodný kameň brzdí proces zohriatia vody, spotrebúva sa pri ňom viac energie a v konečnom dôsledku môže viesť aj k pokazeniu kávovaru. V neposlednom rade tiež ovplyvňuje výslednú chuť kávy.

Ako čistiť jednotlivé časti kávovaru?

Prinášame vám niekoľko tipov, vďaka ktorým bude váš kávovar fungovať každý deň ako nový.

  • Odkvapkávacia miska: vyprázdňujte ju denne a umyte teplou vodou. Pri každom zapnutí a vypnutí sa kávovar prečisťuje horúcou vodou, ktorá obsahuje zvyšky kávy a oleje z predchádzajúcich príprav a tá putuje práve do odkvapkávacej misky. Pravidelným umývaním predídete nepríjemnému zápachu a iným nežiadúcim javom.
  • Zásobník na kávovú usadeninu: pravidelne vyprázdňujte a umývajte zásobník, do ktorého kávovar automaticky odstraňuje kávovú usadeninu. V opačnom prípade vám hrozí, že sa v ňom časom vytvorí pleseň.
  • Zásobník na vodu: umývajte ho špongiou pod teplou vodou približne raz týždenne. Ak používate zariadenie s vodným filtrom, odporúčame ho vybrať alebo odskrutkovať, aby ste zabránili jeho poškodeniu.

Sparovacia jednotka kávovaru - čistenie

  • Sparovacia jednotka: táto časť je obzvlášť dôležitá, keďže sparovacia jednotka je srdcom kávovaru. Odporúča sa čistiť kávové usadeniny (spätný oplach) jedenkrát týždenne. Je vhodné pri tom použiť čistiace tablety. U niektorých kávovarov je možné vybrať sparovaciu jednotku a opláchnuť ju pod teplou tečúcou vodou. Po osušení ju vložte späť do kávovaru. Ak váš kávovar nemá automatický program na čistenie sparovacej jednotky, môžete na to použiť čistiaci prášok.
  • Mliečna cesta: preplachujte ju ihneď po každej príprave mliečneho nápoja. Na prípravu kávových špecialít je potrebná mliečna pena. Avšak na to, aby ste pri tomto procese zabezpečili stopercentnú hygienu a dosiahli najvyššiu kvalitu nápojov, je nutné prečistiť mliečne cesty čistiacim roztokom. Ten zaručí, že vaše cappuccino bude vždy chutiť, ako má. Okrem toho vám odporúčame vymieňať hadičku na mlieko aspoň raz za rok.
  • Filtrácia vody a odvápňovanie: používajte vodný filter priamo v zásobníku s vodou. Výmenu filtra by ste mali vykonať každé 2 mesiace, čo ale závisí aj od tvrdosti vody. Kávovar je dobré preventívne odvápniť raz za 6 až 12 mesiacov pomocou odvápňovacieho roztoku.

Pamätajte, že každý kávovar si môže vyžadovať odlišné postupy údržby, preto si vždy prezrite návod od výrobcu.

Pitie kávy

To posledné, čo ešte budete ku kávovaru potrebovať, je kvalitná káva. V našom e-shope nájdete široký sortiment kávových zmesí od špičkových talianskych značiek Manuel Caffè a Primo Aroma, pre ktoré bude aj údržba kávovaru radosťou. Prajeme vám dobrý výber!