Čaro mletia kávových zŕn
Ako namlieť kávu dokonalej chuti? Na čo pamätať pri manipulácii s mletou kávou? Kde nájdete špičkovú mletú aj zrnkovú kávu? Aj na tieto otázky nájdete odpoveď v nasledujúcich riadkoch. Prajeme vám príjemné čítanie.
Kedysi ľudia mávali vo svojich domácnostiach ručné mlynčeky na kávu. Zakaždým, keď si šli uvariť šálku svojho obľúbeného nápoja, hrdo si mlynček naplnili kávovými zrnami kúpenými od miestneho obchodníka či v pražiarni a poctivo si ich namleli podľa svojich preferencií. Dnes sú už podstatne rozšírenejšie moderné elektrické mlynčeky. Napriek tomu sa mnohí ľudia vracajú k ručnému spôsobu prípravy kávy. Prečo je to tak?
Moderné technológie nám takmer vo všetkom veľmi uľahčili život. Rovnako je to aj vo svete kávy. Vďaka pokrokovým spôsobom jej spracovania si môžeme vychutnať prémiové kávové zmesi, ktoré sú starostlivo uskladnené v obale s upravenou vnútornou atmosférou, ktorá zabezpečuje ideálne podmienky ich uchovania a vysokú trvanlivosť.
Avšak to nemusí stačiť každému.
Čím sa chute kávičkára v priebehu času stávajú rafinovanejšie, zvyšujú sa aj jeho nároky na prípravu nápoja. Táto skutočnosť v kombinácií s očarujúcou predstavou ručného mletia zŕn na prášok ako istého rituálu majú za následok, že čoraz viac ľudí sa vracia k starým tradíciám.
Čerstvo namletej káve sa nič nevyrovná
Čerstvo namletá káva má nezameniteľnú arómu. Prvé, čo treba mať pri manipulácii s ňou na pamäti, je, že ide o mimoriadne jemnú látku, ktorá pri kontakte s kyslíkom, vlhkosťou, teplom či svetlom začína oxidovať, čo vedie k zmenám jej senzorických vlastností. Mletá káva je navyše priepustnejšia, čo urýchľuje oxidáciu a stratu charakteristických vlastnosti. Už 15 minút po zomletí káva stratí približne 60 % svojich aróm. Preto najlepším spôsobom, ako si ju vychutnať na maximum, je mletie vždy tesne pred prípravou každej šálky.
Tajomstvom dokonalej chuti je zvoliť správnu hrubosť mletia. Každý spôsob prípravy kávy – či už je to pomocou moka kanvičky, espresso stroja či kávového filtra – si vyžaduje inú hrubosť mletia. Príliš jemne zomletá káva môže byť horká a pripálená, zatiaľ čo príliš hrubo zomletá káva môže mať nevýraznú chuť, pretože z nej voda nedokázala extrahovať dostatok vnemov.
Na trhu nájdete amatérske aj profesionálne elektrické mlynčeky, ako aj rôzne moderné verzie klasických ručných mlynčekov. Tradičné ručné mlynčeky sú najpraktickejšou voľbou pre použitie v domácnosti. Za rozumnú cenu si môžete zadovážiť mlynček s dlhou životnosťou a jednoduchou údržbou – po každom použití stačí vyčistiť mleciu komoru.
Vstúpte do sveta chutí
Všetci milovníci kávy sú vítaní na našom e-shope, na ktorom nájdete široký sortiment kávových zmesí od špičkových talianskych značiek Manuel Caffè, Primo Aroma a ďalších. Medzi inými vám dávame do pozornosti:
- Capriccio: neuveriteľne krémová zmes výberových zŕn Arabica a Robusta s čokoládovou dochuťou.
- Aroma Bar: vyvážená zmes vyrobená z viac ako 80 % Arabica, stredne pražená, ponúka potešenie z plnej chuti. Pútavé pohladenie intenzívnej krémovosti s tónmi lieskových orieškov a čokolády.
- Aroma Piu: jemný zamatový pôžitok, sladká dochuť a skvelá dlhotrvajúca crema. Táto zmes odhaľuje plnú, vyváženú chuť a je základom vynikajúceho espressa.
- Nobile: kvalitná talianska zrnková káva špeciálne vyvinutá pre plnoautomatické kávovary. Je zložená z najkvalitnejších zŕn 60 % robusta (Vietnam, India) a 40 % arabica (Brazília, Guatemala). Káva má bohatú cremu, plnú chuť a intenzívnu vôňu kakaa.
- Primo Romantica: kosher káva vyrobená z najkvalitnejších zŕn Arabica a Robusta. Predstavuje dokonalo vyváženú zmes sladkosti a plnosti. Výber surovín spojený so strednou až intenzívnou úrovňou praženia, vyzdvihuje sladkosť a jemnosť s príjemnou dochuťou čokolády.
Do namletia!