Káva z moka kávovaru: ako v ňom správne pripraviť kávu?
Káva z moka kávovaru je pre mnohých synonymom pravého talianskeho espressa – či už ide o výsledný nápoj alebo o samotnú prípravu. Aká bola cesta moka kávovaru a ako v ňom pripravíte dokonalú kávu? Dočítate sa viac v tomto blogu.
Písal sa rok 1933, keď v jeden obyčajný deň Arturo Bialetti pozoroval svoju manželku, ako perie bielizeň za pomoci medeného kotla s oceľovou rúrou prechádzajúcou jeho stredom. Kotol nahrieval vodu zospodu, čo spôsobovalo, že horúca voda prechádzala rovnomerne cez bielizeň. Tento moment sa stal pre Bialettiho inšpiráciou, aby vyrobil prvý prototyp moka kávovaru.
Odvtedy sa moka kávovary rozšírili do celého sveta a v mnohých domácnostiach majú svoje nezastupiteľné miesto. Možno práve preto si mnohí myslia, že ich vedia aj dokonale používať. Či už patríte k fanúšikom moka kávy alebo nie, aj dnes je priestor naučiť sa niečo nové.
Mýtus o príprave kávy v moka kávovare
Radi by sme sa s vami podelili o niekoľko cenných rád a zároveň vyvrátili mýty, s ktorými sa pri príprave kávy stretávame najčastejšie. Jedným z nich je „vytvorenie kopčeka“ z mletej kávy vo filtri moka kávovaru.
Možno ste už počuli radu, že mletú kávu treba do filtra nasypať tak, aby vytvorila malý kopček. Je to však skutočne správne? Odpoveď je jednoduchá – nie, nikdy nerobte z kávy kopček! Ak chcete byť pri dávkovaní kávy naozaj presní, mali by ste dokonca odvážiť svoj moka kávovar, aby ste sa ubezpečili, že ste do neho vložili správne množstvo kávy. Takto sa vyhnete podextrakcii alebo preextrakcii.
Tlačiť či netlačiť kávu?
Ďalšou častou dilemou je, či sa má káva vo filtri stláčať alebo nie. Mnohí to tak robia, aby do filtra vtesnali čo najviac kávy. Je to však chyba! Pri natlačenej káve voda prúdi len cez zopár kanálikov, ktoré sa v káve vytvoria, a veľká časť zmesi tak vyjde nazmar.
Ideálnym spôsobom je vložiť do filtra presné množstvo kávy a rovnomerne ju v ňom rozmiestniť. Na záver si pri tom môžete pomôcť jemným poklepaním filtra o pracovnú dosku, aby sa káva rovnomerne rozložila.
Ideálny pomer a množstvo
Pre trojšálkový moka kávovar je ideálnych 150 ml vody (ktorá by mala siahať tesne pod ventil) a 15 g mletej kávy. Pri príprave starostlivo vyberte praženie a hrubosť mletia. Ak používate moka kávovar inej veľkosti, tajomstvom úspechu je dodržať rovnaký pomer 1:10, teda 1 diel kávy na 10 dielov vody.
Potom, čo filter naplníte správnym množstvom kávy, jemne ním poklepte, aby sa v ňom káva rovnomerne rozložila a odstránili sa vzduchové bublinky. Dbajte na to, aby ste z kávy nevytvárali kopčeky a nikdy ju nestláčajte.
Praženie kávy
Pri pražení kávy majte na pamäti, že čím svetlejšie praženie si zvolíte, tým bude káva kyslejšia a menej bohatá na chuť. Naopak, tmavšie praženie znamená plnšiu, horkejšiu a intenzívnejšiu chuť. Svojim zákazníkom štandardne odporúčame stredné praženie, aby sa vyvážila mierna príchuť spálenia, ktorá je typická pre moka kávovary.
Hovorí sa, že poctivá príprava robí majstra. Rovnako je to aj pri varení kávy v moka kávovare. Aby ste si svoju šálku obľúbeného nápoja užili vždy naplno, prinášame vám kávy od špičkových talianskych značiek Manuel Coffee a Primo Aroma, z ktorých si môžete vybrať v našom e-shope.
Medzi inými vám dávame do pozornosti kávy, určené na prípravu cez Moka kávovar.
- Capriccio mletá káva: obsahuje zmes 70 % Arabiky a 30 % Robusty. Je známa svojou intenzívnou smotanovou krémou a silným nádychom kakaa. Má výraznú vôňu a plnú chuť.
- Sorriso mletá káva: zmes mletej kávy 100 % Arabica. Má jemnú aromatickú príchuť vrátane citrusových a kvetinových tónov – ideálna pre tých, ktorí hľadajú nízky obsah kofeínu bez toho, aby sa vzdali intenzívnej arómy a sladkej chuti.